Adventno romanje – Zagreb

Na tretjo adventno nedeljo (gaudete) se je skupina mladih slovenskih tradicionalnih katolikov odpravila na romanje k našim južnim sosedom, natančneje v Zagreb. V hrvaški prestolnici različni škofijski duhovniki že 10 let darujejo redno nedeljsko tradicionalno latinsko sveto mašo. Trenutno ima tradicionalna liturgija svoj dom v prekrasni cerkvi sv. Blaža, ki se nahaja v neposredni bližini mestnega središča. Poleg tega se tridentinska sveta maša daruje tudi enkrat tedensko v cerkvi Povišanja sv. križa, svoje apostolate v več hrvaških mestih pa ima tudi Duhovniška bratovščina sv. Pija X.

Notranjost cerkve sv. Blaža v Zagrebu

Prekrasno peto sveto mašo z gregorijanskim petjem je ob pomoči številnih mladih ministrantov in pevcev daroval tamkajšnji g. župnik Borna Puškarić. Nekaj utrinkov iz svete mašne daritve:

Cerkev je bila do zadnjega kotička napolnjena z mladimi, tako samskimi kot tistimi z majhnimi otroki, žejnih cerkvenega izročila in Božje milosti, ki se izliva iz njega. Na obhajilo so morali nekateri čakati zunaj cerkvenih vrat, saj je bila vrsta tako dolga. Glede na to, da smo lahko podobne prizore v okviru te veličastne liturgije še pred kratkim gledali v nabito polni cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani, ki sedaj ob nedeljskih popoldnevih sameva, je bila celotna izkušnja še toliko bolj čustvena.

Po sveti maši smo obiskali tudi adventno okrašeno središče mesta, ki je trenutno precej živahnejše od ljubljanskega.